Haber

Netanyahu, muhalefetle diyaloğa gireceklerini söyledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesi konusunda uzlaşmaya varmak için muhalefetle diyaloga gireceklerini açıkladı.

Netanyahu, önderliğindeki koalisyon hükümetinin bugün ülke çapında kitlesel protestolara yol açan yargı düzenlemesine ilişkin kritik yasa tasarısını geçirmesinin ardından İsraillilere seslendi.

İsrail Başbakanı televizyondan yaptığı açıklamada, “anlaşmazlıklara rağmen ülkenin kardeş kalması gerektiğini” söyledi.

Bugün Meclis’ten geçen yasa tasarısının “seçilmiş hükümetin yönetebilmesi ve devlet organları arasındaki dengenin yeniden sağlanması için gerekli olduğunu” savunan Netanyahu, “Seçmen iradesini gerçekleştirmek kesinlikle demokrasinin sonu değildir. Demokrasinin özü budur.” söz konusu.

Tartışmalı yargı düzenlemesinde uzlaşma sağlanamamasından muhalefeti sorumlu tutan Netanyahu, şöyle devam etti:

“Her şeye rağmen görüşmeye ve uzlaşı sağlamaya devam edeceğiz. Son ana kadar (Meclis) oylamasında bile anlaşmaya çalıştık.”

İsrail Başbakanı, yargı düzenlemesi kapsamındaki diğer yasa tasarıları üzerinde de Kasım ayı sonuna kadar “her konuda geniş bir uzlaşmaya varmak” istediklerini ve önümüzdeki günlerde muhalefetle diyalog kurma girişiminde bulunacaklarını bildirdi.

Ülkesindeki siyasi krizle ilgili olarak “İsrail düşmanlarına” seslenen Netanyahu, “İç çatışmamızı yanlış anlamayın. Sevgili devletimize yönelik her türlü tehdide karşı omuz omuza duracağız” dedi. terimleri kullandı.

İsrail Meclisi önümüzdeki hafta yaz tatiline girecek ve Ekim ayında oturumlarına devam edecek.

Muhalefete göre Netanyahu’nun diyalog açıklaması ‘yalan’

Muhalefet lideri Yair Lapid, Başbakan Netanyahu’nun müzakerelere dönme teklifinin “Yetki alanı içinde olmadığı için boş” olduğunu söyledi. reddetti.

Eski Başbakan ve Yesh Atid (Bir Gelecek Var) Partisi Genel Başkanı Lapid, sosyal medya hesabından yayınladığı manzara mesajında ​​şu ifadeleri kullandı:

“Netanyahu’nun müzakerelere geri dönme teklifi boş. Geniş bir mutabakata varma girişimlerine dahil olan herkesin bildiği gibi, Benjamin Netanyahu aslında İsrail başbakanı değil.

(Adalet Bakanı Yariv) Levin, (aşırı sağ koalisyon ortağı Simcha) Rothman ve (aşırı sağ koalisyon ortağı Itamar) Ben-Gvir’in tutsağı. Karar verirler, dediklerini yapar. Boş bir gösteriden ibaret olan bu görüşmelere muhalefet katılmayacak.”

ABD yönetiminin yargı düzenlemesi nedeniyle Netanyahu hükümetine tepki gösterdiğine işaret eden Lapid, şöyle devam etti:

“Netanyahu’nun bu akşamki açıklaması, tek amacı Amerikalılar üzerindeki baskıyı azaltmak ve protestoları bastırmak olan başka bir yalandır.

Aşırılık yanlısı ve mesihçi hükümet, öğle vakti demokrasimizi paramparça edip akşam Netanyahu’yu müzakere teklif ettiğini söylemesi için gönderemez. Bizi vazgeçirmeyecekler, vazgeçmeyeceğiz, mücadele yeni başladı.”

Tartışmalı yargı düzenlemesi

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılması, yargı atamalarında söz sahibi olma gibi çeşitli yasa tasarılarını içeriyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu, ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere yol açan yargı düzenlemesini 27 Mart’ta ertelediğini ancak Mayıs ayı sonunda 2023-2024 bütçesinin Meclis’ten geçmesinin ardından yargı yönetmeliğini yeniden gündeme getireceklerini açıklamıştı.

Muhalefetle müzakerelerin engellenmesinin ardından hükümet geçtiğimiz günlerde yargı düzenlemesi için yeniden düğmeye bastı.

Tartışmalı yargı düzenlemesi kapsamında Yargıtay’ın hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısı, siyasi ve toplumsal muhalefetin tüm tepkilerine rağmen bugün Meclis’te kabul edildi.

hekimhanhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu